Laumamme ulkomaalaisvahvistus, Italialaista syntyperää oleva Ronksu jäi meille läpikulkumatkalla. Hain koiran Euroopasta ja sen oli tarkoitus muuttaa asumaan veljeni perheen luo. No kuinka ollakaan, sekä koira että minä saimme reissussa mahtavan flunssan ja vietettyään meillä jonkin tovin totesimme ettei sitä enää pois anneta.. Jälkeenpäin ajateltuna tuo taisi olla samalla kertaa sekä hyvä että huono päätös.

Ronksun lempinimi vääntyi pentuaikana jo varsin luontaisesti Ronksuksi. Pikkuherralla kun oli tapana avata ovet ronksuttamalla oven kahvaa.

Ronksu omaa italialaisen tempperamentin, eli se on varsin herkästi roihahtava. Samoin sen tapa ilmaista itseään on tällaiselle jäyhälle suomalaiselle hiukan eksoottinen, Rokka nimittäin ”laulaa aarioita” aina halutessaan huomiota, pitkästyessään, tai innostuessaan ja voin sanoa että sen ääni ei ole mitenkään hiljainen ja huomaamaton.

Ronksu on laumastamme käytökseltään se pidättyväisin, se ei niinkään rakasta halailua kuten nämä kaksi muuta termiittiä, vaikka pikkuhiljaa siihen onkin siedättynyt. Samoin se usein vetäytyy tyytyväisenä täysin omaan rauhaan kun kaksi muuta sinkoilee vahtihommissa pitkin pihoja. Vieraita ihmisiä kohtaan Ronksu on usein alkuun välinpitämätön. Tutustuttuaan se toki tulee tervehtimään, saattaa nostaa etutassut olkapäille ja haistaa hengityksen ja sen jälkeen ”hyväksyy” tökkäämällä kuonon kärjellä nenään tai poskeen.

Samoin kaikki uudet asiat, lelut, ruuat yms testataan tökkimällä kuonolla. Ronksulle jos tarjoaa vaikka porkkanaa, tökkää se sitä ensin kuonolla, ja vasta sitten (ehkä) ottaa sen suuhunsa syödäkseen. Tökkäily-tapa voi olla tulevaisuudessa hyvä mahdollista naksutinkoulutusta ajatellen.

Maastojuoksu on Rokan omin laji. Se on heti ensimmäisestä vieheen vedosta lähtien tiennyt mistä on kyse. Ja nuoresta iästään huolimatta on jo kunnostautunut Suomen Puolanvinttikoirat ryn vuoden 2015 maastojuoksijan tittelillä ja olemalla ainoana Suomalaisena polskina mukana vuoden 2016 EM-maastoissa Slovakiassa, tuomisina hienosti 5. sija.

Ronksukin pääsee kyllä kokeilemaan radalle ja lisäksi sen kanssa on tarkoitus testailla nenän käyttöä, jos löytyy sopiva hajutunniste jota lähdetään työstämään. Ensimmäinen potentiaalinen treenattava voisi olla vaikka kanttarellit (tai tryffelit kun kerran italialaista perimää on).

Rokan elämä päättyi kesäpäivän seisauksena 21.6.2020. Valitettava yhteenotto Rokan ja Haran välillä päättyi eläinlääkärin suorittamaan eutanasiaan. Suru ja kaipaus on suunnaton..